Opening in (09 t/m 14) Juli 2024 in Amsterdam De Bouwput
De kleurrijke schilderijen die deze tentoonstelling vormgeven zijn ontstaan tijdens de lockdown periode naar aanleiding van de COVID-19 pandemie in 2020-2021. Omdat deze periode de bewegingsvrijheid van de danser beperkte, zocht hij naar alternatieve manieren om zijn creativiteit te uiten; met verf en doek. De resultaten zijn zichtbaar in een bijzondere tentoonstelling waarin Issam dans, beweging en kleur samenbrengt in een harmonieus geheel.
De HISTORIA Collectie biedt een unieke artistieke ervaring en een bijzondere kijk op de praktijk van de maker. Issam onderscheidt zich door zijn vermogen om dansbewegingen in kleuren te vertalen en deze visueel uit te drukken, waardoor bezoekers een unieke kans krijgen om het verhaal te ontdekken door middel van kleuren en vormen. Een waardevolle aanvulling op de voorstelling die bezoekers in staat stelt kunst in haar verschillende dimensies te verkennen en de maker zijn creativiteit en beweging in geheel tot uitdrukking kan laten komen.
Water is van cruciaal belang voor zowel het individuele leven als voor het welzijn van onze planeet. Watergebrek of -overschot, en de verdeling ervan, veroorzaken aanzienlijke fysieke en psychologische onzekerheden. De voorstelling combineert fysiek spel met associatieve beelden, die ons meenemen naar diverse waterwerelden. De tekst, in de vorm van storytelling en spoken word, belicht diverse perspectieven door middel van persoonlijke ervaringen met water.
In de voorstelling brengt een internationaal team van performers hun persoonlijke ervaringen en relatie met water ten tonele. In tal van culturen speelt water ook een symbolische rol, en dient het als leidraad in zoektochten naar diepgewortelde betekenissen.
Dit alles resulteert in een emotioneel krachtige, symbolische, visuele en inspirerende mozaïek-voorstelling die je uitdaagt om na te denken: “Hoe raakt dit thema mij? En wat kan ik eraan doen?”
Zoals antropoloog en milieuactivist Jane Goodall zegt: “Ieder individu kan iets doen voor onze planeet”. Het is belangrijk voor ons dat het publiek de voorstelling verlaat met een gevoel van toewijding en reflectie.
Met WATER gaan we samen, stap voor stap, op zoek naar wegen en oplossingen en proberen we het bewustzijn over klimaatverandering en de impact ervan op individuen, gemeenschappen, samenlevingen en de wereld als geheel te
17 Mei 2024 Amsterdam
In Circles – gaan Zaher Hamzat en Issam Zemmouri, twee dansers uit verschillende danstradities, met elkaar in dialoog. Door elementen van Soefi-dans, moderne dans en persoonlijke invloeden met elkaar te verbinden weten zij een nieuwe artistieke taal te creëren. In Circles ontstaat er tussen de dansers een dialoog – over herkenning, spiegeling en strijd – waarin iedere danser een eigen weg vindt.
Een cirkel is de perfecte weergave van volledigheid. De voorstelling Circles dient dan ook als een symbolisch antwoord op de zoektocht van de mens naar de betekenis en het bewustzijn van het leven. Alles is verbonden in Circles: Soefi-dans, moderne dans en persoonlijke artistieke taal komen samen.
Premiere 26 Januari 2024 Amsterdam Internationale theater weekend
Avontuurlijke familievoorstelling op locatie waarin met duizelingwekkend, humoristisch en fysiek spel, stripverhalen tot leven komen. Een ode aan de stad Amsterdam, waarin de dromen en wensen van kinderen en volwassenen voor hun buurt tot leven komen.
Kleurrijke fietsen met panelen waarop moderne stripverhalen zijn geschilderd, vormen het hart van dit project. Zie de acteurs uit de verte aankomen op deze fietsen, als een mobiele expositie!
Vervolgens brengen zij met duizelingwekkend snel spel, fysiek en humoristisch, de stripverhalen tot leven: al spelend, zingend en dansend gaan de vijf performers deze uitdaging aan. De fietsen – zo typerend voor de stad Amsterdam – vormen een metafoor voor het samenbrengen van mensen, het verbinden van hun hart en ziel met de stad en zijn publieke ruimten.
Boem! Crash! Oh! Hello! is een productie van ExploreZ Festival, energiek locatietheater voor jong en oud. Want wie is er niet groot geworden met strips en comics? Dus of je nu 5, 55 of 85 bent, kom naar één van de bijzondere locaties waar we strips tot leven brengen in een unieke verbinding van locatietheater met urban art.
De voorstelling is gemaakt in het kader van het Europese project Remix Comix, ondersteund door het Creative Europe-programma. De partners zijn: Lustr Festival (Tsjechië), Forum Ljubljana (Slovenië), Komunikart (Servië), Stichting ‘Novi Sad – Culturele Hoofdstad van Europa’ (Servië) en ZID Theater (Nederland)
Re-Dreams is een locatievoorstelling, die gaat over het bevragen van de relatie tussen droom en werkelijkheid. Ieder van ons droomt anders en interpreteert dromen op een eigen manier. Maar wat gebeurt er als we collectief in een droomlandschap stappen? In Re-Dreams nemen we de bezoeker mee op een gezamenlijke reis door onontdekte droomlandschappen. Het lijkt alsof er geen logica zit tussen de gebeurtenissen en toch zijn ze allemaal met elkaar verbonden. De vorstelling wil de authentieke ervaring oproepen van zowel elk individu als een groep mensen bij elkaar.
Aan het begin van de voorstelling vragen we de bezoekers om een eigen toekomstdroom op een kaartje te schrijven. Daarna neemt een meisje met engelenvleugels iedereen mee op dit avontuur. De bezoekers lopen door een landschap van installaties, onverwachte performances, soundscapes en video’s. Dromen over de liefde, passie, angst en de zoektocht naar een eigen plek in de wereld zijn met elkaar verweven. Deze caleidoscoop van kleine verhalen met universele thema’s biedt elke bezoeker de mogelijkheid om er zijn eigen verhaal van te maken.
“Zou je me alsjeblieft willen vertellen welke kant ik op moet gaan vanaf hier?” vroeg Alice. “Dat hangt er sterk van af waar je heen wilt” zei de Kat. Dit gesprek uit Alice in Wonderland vertelt dat het niet de plaats is die ertoe doet, maar de reis. Zo is het ook in Re-Dreams; zolang je op weg bent naar je bestemming, zou het niet uit moeten maken welk pad je neemt. Uiteindelijk gaat het niet om de bestemming, maar om de reis zelf.
NO FEAR is een beeldende en intense voorstelling over het najagen van dromen. Elf jonge performers, met roots in zes verschillende landen, bouwen aan hun toekomst. In een dynamisch samenspel van tekst, dans, muziek en beeld, wordt uit het niets een nieuwe wereld gecreëerddoor verschillende jonge theatermakers met een migratieachtergrond of vluchtverleden. Het verhaal van een groep jongeren die hun doorzettingsvermogen op de proef stelt en ondanks alles vasthoudt aan hun dromen. De weg ernaartoe is lang, maar de bagage die ze meenemen uit hun jeugd geeft hen kracht moeilijkheden te overwinnen. Door persoonlijke drijfveren, levensenergie en een veelzijdige speelstijl wordt het publiek meegenomen op deze indrukwekkende reis
In zijn solo combineert choreograaf en danser Issam Zemmouri hedendaagse dans, fysieke expressie en beeldende poëzie met elkaar. Historia is een reis die zich uitstrekt over de Middellandse Zee tussen verschillende culturen, talen en beschavingen. We worden meegenomen in een persoonlijke zoektocht naar bevrijding, langs verleden, heden en toekomst. Hierin speelt een eeuwige worsteling tussen de materiële en spirituele wereld plaats.
Mag ik mijzelf zijn?, vraagt de reiziger zich steeds opnieuw af, geconfronteerd met de obstakels en spelregels die anderen steeds bepalen. Elke stap die je maakt, heeft direct consequenties voor de situaties waarin je terecht komt. In HISTORIA volgen tijd, plaats van handeling en situatie elkaar in snel tempo op, maar de hoofdpersonage gaat er doorheen als Odysseus, die constant zijn weg vervolgt en aan een nieuw avontuur begint.
In Het Alfabet van Onzekere Tijden, in een regie van Karolina Spaić, creëren acht performers met hun fysieke spel en poëtische beelden een woordenboek waarin taal, beeld en beweging samensmelten.
“Kunnen we alles loslaten en met humor en een onbevangen blik de toekomst tegemoet gaan?” vragen zij zich af.
Dit is een geestige, ruwe en energieke performance die niemand koud laat.
“Het gaat voornamelijk over de intensiteit van theater in zijn simpelste, meest menselijke vorm: een acteur en een toeschouwer ontmoeten elkaar weer.” Karolina Spaić
Reactie van een toeschouwer na de première op 30 september: “Het was een ontroerende, kritische en af en toe hilarische reflectie op het afgelopen jaar. De spelers waren mooi op elkaar ingespeeld, de interactie met het publiek ging als vanzelfsprekend en de snelle schakelingen tussen bepaalde scenes waren scherp.”
Het publiek beleeft mee hoe de spelers reflecteren op collectieve en persoonlijke perceptie in tijden van instabiliteit. Deze reflecties worden zowel in de voorstelling als in een bijhorende video-installatie vormgegeven. Dichteres Vivan Deekman schreef speciaal voor deze voorstelling nieuw werk en draagt dat op haar eigen intense en oprechte manier voor.
Het publiek zit in een (halve) cirkel rondom de voorstelling. Op deze manier delen het publiek en de acteurs een gemeenschappelijke ruimte. Dat zorgt tegelijkertijd voor intimiteit en confrontatie.
© 2024 All Rights Reserved.